Marino Perović

YMS tečaj:

Saxophone

Glazbena postignuća:

Marino Perović rođen je 1989. godine u Zadru gdje svoje glazbeno putovanje počinje u dječjem zboru “Tintilinić” te sa sedam godina upisuje klarinet u Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zadru. Već tijekom osnovnoškolskog obrazovanja počinje svirati u nekoliko puhačkih orkestara pa  tako već sa 12 godina počinje svirati klarinet u Gradskoj glazbi Zadar te Šibenskoj narodnoj glazbi s kojom 2009. godine na Svjetskom natjecanju orkestara u nizozemskom gradu Kerkrade-u osvajaju zlatnu medalju.  S vremenom postaje i prvi klarinet (koncert majstor) u Gradskoj glazbi Zadar. Tijekom srednjoškolskih dana svira saksofon u nekoliko zadarski bendova (Vafankulers, Rockatansky bend). Tijekom studija geografije pohađa teoretske predmete srednje glazbene škole (solfeggio, harmonija, polifonija, povijest glazbe, glazbeni oblici) te seminare dirigiranja kod slovenskog dirigenta Mire Saje u organizaciji Hrvatskog sabora kulture (Zagreb 2010., Križevci 2012., Rovinj 2017., Zadar 2018.). Također odlazi i na orkestralna predavanja hrvatskog dirigenta i skladatelja Mladena Tarbuka. Aranžiranje i orkestraciju uči privatno kod beogradskog dirigenta, skladatelja i aranžera Vladimira Mustajbašića te piše aranžmane i obrade za orkestre i razne komorne sastave. Tijekom studija surađivao je i sa Zagrebačkim ansamblom flauta za koje po narudžbi ansambla piše aranžmane i obrade. Tijekom godina stekao je vrijedna znanja o sviranju u ansamblima, bendovima, big (stage) bandovima, manjim grupama (duo, trio), s fokusom na funk, soul, pop, rock i jazz. 

Od 2019. postaje dirigent Gradske glazbe Zadar te zajedno s orkestrom surađuje sa brojnim zadarskim pjevačima (Ivan Županović, Duje Stanišić, Nela Šarić , Elena Stella i brojni drugi). Od 2021. godine član je Big benda Vodice u kojem svira alt saksofon.  Redovno se educira i polazi seminare usavršavanja pa je tako u srpnju 2022. godine pohađao  “Kamp za Jazz i popularnu glazbu” u Vodicama pod vodstvom Zvonimira Bajevića te u istoj godini pohađa i seminar „Studiranje nove partiture za dirigente puhačkih orkestara“ pod vodstvom hrvatskog dirigenta i skladatelja Ivana Josipa Skendera.

Također, u srpnju 2022. godine radio je kao glazbeni ispicijent na otvaranju Glazbenih večeri u s. Donatu izvođenjem baleta “Petar Pan” skladatelja Bruna Bjelinskog gdje je surađivao sa hrvatski dirigentom Alanom Bjelinskim.