Ante Rados

YMS tečaj:

Class Vocals

Glazbena postignuća:

Ante je odrastao u Bokanjcu kod Zadra gdje je slušajući starije pjevače istoimene klape i nastavljajući obiteljsku tradiciju, u petnaestoj godini započeo klapski pjevati i nastupati, a već od šesnaeste godine i umjetnički voditi klape.

Dolaskom u Opatiju, godine 1992. osnovao je studentsku klapu Korenat, u kojoj je bio pjevač i voditelj.

Klapi Fortunal iz Rijeke se pridružio 1995.godine, najprije kao pjevač, a kasnije i kao umjetnički voditelj. U tom «kvarnerskom» periodu umjetnički je vodio klapu Crikvenica (2000-2005.) i žensku klapu Baklje iz Rijeke (1998-2003.).

Po povratku u rodni Zadar umjetnički voditelj je klapa Kaleta, Kožino, Biograd, Karmel (Turanj) i dr.

Kao pjevač, voditelj, tekstopisac i aranžer dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a kao kuriozitet izdvaja se podatak da je s četiri različite klape (Fortunal, Crikvenica, Kožino i Kaleta) te kao pojedinac (stihovi i aranžman), osvojio „omiška“ zlata u nekoj od natjecateljskih kategorija ovog najeminentnijeg klapskog festivala.

Od ostalih nagrada i priznanja izdvaja godišnju Nagradu Grada Zadra koja mu je dodijeljena 2014., zatim godišnje Nagrade gradova Rijeke i Crikvenice (klape Fortunal i Crikvenica), Klapa Kožino – godišnja nagrada Zadarske županije, diskografsku nagradu Porin (klapa Fortunal), prva nagrada za obradu pjesme Večeri boje naranče (FDK Omiš, 2011.), prve nagrade „Zlatna školjka“ (klape Biograd, Kaleta i Kožino na Festivalu „Školjka“ u Pakoštanima), i dr.

U više navrata bio je član stručnog žirija na festivalima u Buzetu (natjecanje klapa Istre i Kvarnera), Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, Festivalu Školjka u Pakoštanima,  Festival Rozeta u Omišlju, Festivalu dječjih klapa u Zadru i dr.

S klapama i samostalno je održao dvjestotinjak koncerata u Hrvatskoj i u inozemstvu (Njemačka, Urugvaj, Peru, Čile, Argentina, Južnoafrička Republika, Japan, Italija, Vatikan, Norveška, Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Slovačka, itd).

Kao predavač, Ante je sudjelovao na najznačajnijim seminarima klapskog pjevanja – Aklapela Masterclass (Dubrovnik), zatim Zimska škola Školjka – Pakoštane, seminara klapskog pjevanja u Sisku, i dr.

Autor, urednik i voditelj je 40 emisija ciklusa Klapski puti na Radio Zadru (2013/2014.)

Kao glazbeni producent sudjelovao je na brojnim klapskim nosačima zvuka. Od 2012. do 2016. predavao je Glazbenu umjetnost u gimnazijskom smjeru i vodio školski zbor Srednje škole kneza Branimira u Benkovcu.